BURGINYON YUMURTA
MALZEMELER
4 kişilik
2 adet mantar piyaz doğranmış
1 su bardağı kırmızı şarap
½ adet küçük piyaz doğranmış domates
½ yaprak defne
4 tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
¼ tatlı kaşığı un
½ tatlı kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı tereyağı
4 adet yumurta
4 dilim taze kızarmış tost ekmek
HAZIRLANIŞI
Küçük bir tencerede margarini kızdırıp; mantar, karabiber, maydanoz, defne ve
kekiği ilave edin. Orta ateşte bir dakika sote yapın ve şarabı ilave edin, ağır
ağır kaynatarak şarabın dörtte üçünü çektirin. Tereyağı ile unu karıştırarak
şarabın içine ekleyip birkaç dakika kaynatıp ateşten alın ve süzün. Sos yarım
sus bardağı olmalı ve boza kıvamında olmalı. Tostları yumurta sahanına koyun.
Yumurtaların üzerlerini 2 parmak kapatabilecek kadar bir suyu ocağa koyup
içerisine bir miktar sirke koyun ve su kaynayınca yumurtaları kırın. Ağır ağır
kaynatın ve 3 dakika sonra yumurtaları kevgirle sudan çıkarıp susuz olarak tost
ekmeklerinin üzerlerine koyun. Hazırladığınız sosu kaynar olarak üzerlerine
bölüştürerek dökün.
^
Menüye Dön ^
ÇILBIR
MALZEMELER
yumurta
yoğurt
sarımsak
margarin
toz kırmızı biber
tuz
HAZIRLANIŞI
Genişçe bir sahanın yarısına kadar su koyun, tuz ilave edin ve normal ateşte
kaynatın. Kaynayan suyun içine istenildiği kadar yumurta kırın ve kapağı
kapatarak kayısı olana kadar bekleyin.Sarımsakları döverek yoğurtla
karıştırın.Tabaklara önce sarımsakla yoğurdu koyun üzerine pişen yumurtaları
kevgirle süzerek yerleştirin.Harlı ateşte margarini eritin toz kırmızı biberi
ilave edin ve biber yanmadan yumurtaların üzerinde gezdirin.
^
Menüye Dön ^
FIRINDA SOĞANLI YUMURTA
MALZEMELER
6 kişilik
6 adet yumurta
1.5 kahve fincanı tereyağı
2 su bardağı süt
2 adet soğan
1 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı un
toz muskat
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Yumurtaları soğuk su dolu derin bir kaba yerleştirip katı şekilde pişirin.
Tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritip unu ekleyerek kısık ateşte kavurun. Sütü
yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ekleyin. Pütürsüz bir beşamel sos elde
edinceye kadar, sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Muskat, karabiber ve
tuzu ekleyip ateşten alın.
Yumurtalar soğuduktan sonra kabuklarını soyun ve yuvarlak şekilde dilimleyin.
Soğanları ince halkalar halinde kesin. Kalan tereyağını eritip soğanları
pembeleştirin. Hazırladığınız beşamel sosu ekleyin. İçine yumurta dilimleri
ekleyin. Geniş bir fırın kabını yağlayın. yumurta dilimlerini soslu olarak fırın
kabına dizin ve kalan sosu da üzerine dökün. Önceden kızdırılmış orta ısılı
fırında 5 dakika kızartın ve servis yapın.
^
Menüye Dön ^
ÇIRPMA YUMURTA
MALZEMELER
1 kişi için
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı margarin
az tuz
1 kahve fincanı süt veya krema
HAZIRLANIŞI
Yumurtayı küçük bir kapta tuz ile çırpın. Küçük bir tavaya yağı koyup kızdırın
ve yumurtayı ilave edin. Bir ağaç kaşıkla devamlı karıştırın. Yumurta hafifçe
sertleşip pişerken sütü ekleyin. Biraz daha karıştırıp çok sertleşmeden tabağa
alın, servis yapın.
^
Menüye Dön ^
FRANSIZ USULÜ TAVUKLU OMLET
MALZEMELER
1 kişi için
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı küçük doğranmış tavuk eti
2 çorba kaşığı krema
HAZIRLANIŞI
Küçük bir kapta tereyağı ile tavuk etini bir dakika kadar kavurun. Bir kişilik
yumurta güvecine koyun. Üzerine kremayı koyup yumurtayı kırın. Küçük bir kabın
içine sıcak su koyup güveci oturtun. Orta ateşli fırında 3 dakika pişirip,
çıkarın.
^
Menüye Dön ^
ISPANAKLI OMLET
MALZEMELER
1 su bardağı yıkanmış ve ince doğranmış ıspanak
1 adet küçük domates
3 adet yumurta
40 gr taze kaşar peyniri
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Önce ıspanakları teflon bir tavada kavurun. Üzerine domatesleri de ekledikten
sonra tuz ve karabiberi de ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin. Çukur bir
kaseye kaşar peynirini rendeleyip yumurtaları kırın ve bir tutam tuz ilave
ederek iyice karıştırın. Teflon tavada tereyağını eritin ve sıvıyağı ekleyin.
Ardından yumurtalı karışımı tavaya alın. Yumurtalar pişmek üzereyken ıspanağı
ekleyin ve üzerini kapatarak pişirin. Sıcak servis yapılmalıdır.
^
Menüye Dön ^
KAVURMALI OMLET
MALZEMELER
30 gr kavurma
1 adet küçük boy taze kırmızı biber
3 adet yumurta
15 ml sıvıyağ
40 gr taze kaşar peyniri
15 gr tereyağı
tuz
HAZIRLANIŞI
Taze kırmızı biberi çok ince şeritler halinde doğradıktan sonra teflon bir
tavada kavurma ile birlikte sote leyin. Çukur bir kaba kaşar peynirini
rendeledikten sonra yumurtaları kırın ve bir tutam tuz ekleyerek iyice
karıştırın. Teflon bir tavada tereyağını eritin. Ardından yumurtalı karışımı
ilave edin. Yumurtalar pişmek üzereyken kavurmalı karışımı da ekleyin. Üzerini
kapatıp bir süre daha pişirin ve sıcakken servis yapın.
^
Menüye Dön ^
KREP GRATEN
MALZEMELER
150 gr un
250 gr süt
2 adet yumurta
az tereyağı
zeytinyağı
tuz
harcı için:
2 kaşık un
1/2 lt süt
100 gr tereyağı
3 dilim pişmiş salam
2 adet yumurtanın sarısı
125 gr taze kaşar
1 kaşık çiğ krema
pul biber
HAZIRLANIŞI
Unu çukur bir kaba boşaltın, yarım çay kaşığı tuz ekin. Tahta kaşıkla sürekli
karıştırarak sütün tamamını ve yumurtaları ekleyin. 2 kaşık zeytinyağı ve 30 gr
eritilmiş soğutulmuş tereyağı ilave edin. Yaklaşık 30 dakika dinlenmeye bırakın
ancak az zamanınız varsa dinlenme çok da şart değil. Tavayı tereyağı ile
yağlayın, sıvı haldeki krep hamurundan iki kaşık dökün. Krepin her iki tarafını
da parçalanmamasına dikkat ederek pişirin. Bu şekilde diğer krepleri de
hazırlayın. Sıcak kalmalarına dikkat edin. 50 gr tereyağı, süt ve un ile beşamel
sos hazırlayın. Piştikten sonra ateşten alın ve çiğ kremayı, çırpılmış iki
yumurta sarısını ekleyin. Üzerine rendelenmiş taze kaşar peynirini, ince
dilimlenmiş salamı, birer tutam pul biber ve tuzu ekleyin. Her krepin içine bu
sostan bir çorba kaşığı koyun ve kaşıkla iyice yayın. Krepleri yuvarlayın. Isıya
dayanıklı cam tepsiye dizin. Üstlerini kızartmak için fırında 2-3 dakika
pişirin.
^
Menüye Dön ^
MELEMEN
MALZEMELER
5 adet yumurta
3 adet sivri biber (İsteğe göre)
2 adet Domates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Önce yarım çay bardağı sıvı yağ tencereye dökülür kısık ateşte 5 dakika kadar
kaldıktan sonra, sivri biberler ince ince doğranarak yağın üstüne dökülür, daha
sonra domateslerde biber gibi doğrandıktan sonra biberlerin üstüne dökülür. 5
yumurta ise üstüne kırıldıktan sonra servis yapılır.
^
Menüye Dön ^
MORNEY SOSLU YUMURTA
MALZEMELER
1 kişi için
1 dilim küçük tost ekmeği
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı rende gravyer yada kaşar peyniri
3 çorba kaşığı morney sos
Morney sos için:
1/2 su bardağı kaynar süt
1/2 kahve fincanı soğuk süt
biraz rende hindistancevizi
1/2 kahve fincanı un
1/2 yumurta
1/2 su bardağı rende gravyer peyniri
HAZIRLANIŞI
Kızarmış ekmeği bir yumurtanın sahanına koyun. Yumurtanın üzerini 2 parmak
kapatabilecek kadar kaynar sirkeli suya yumurtayı kırıp 3 dakika haşlayın. Bir
kevgirle susuz olarak tost ekmeğinin üzerine çıkarın. Yumurtanın üzerine morney
sosu ve kaşar peyniri koyup üstü kızarıncaya kadar bir kaç dakika fırında
kızartıp servis yapın.
Morney sos: Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline
getirin. Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve
iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı
geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın.
^
Menüye Dön ^
PASTIRMALI YUMURTA
MALZEMELER
200 gr pastırma
Kişi başına 2 yumurta
2 kaşık margarin (tereyağı tercih edilir)
HAZIRLANIŞI
Altı düz bir teflon tavaya hafifçe kızdırılmış yağ ve ortadan ikiye bölünmüş
pastırma dilimleri konulur. Bir kaşık yardımıyla pastırmalar ateşte çevrilir.
Pastırmalar hafifçe piştikten sonra yumurtalar bütün olarak pastırmaların
üzerine kırılır. Ateşin altı iyice kısılır. Yumurta sarıları tam katılaşmadan
kayısı kıvamına gelince yemeğin altı kapatılır.
^
Menüye Dön ^
SEBZELİ OMLET
MALZEMELER
1 soğan
2-3 adet haşlanmış patates
1 adet kırmızı yada yeşil biber
2-3 yemek kaşığı yağ
çok az pişmiş fasulye veya havuç veya bezelye
4 yumurta
tuz
karabiber
doğranmış maydanoz
HAZIRLANIŞI
Patatesleri dilimleyin, soğanı soyup ince ince kıyın. Biberin kabuğunu ve
çekirdeklerini çıkarıp onu da iyice doğrayın. Yağı bir tavanın içinde kızdırın,
patatesleri, soğanı ve biberi hep birlikte koyup, soğan pembeleşene kadar
pişirin. Daha sonra diğer sebzeleri ve maydanozu ekleyin. yumurtaları bir kapta
iyice çırpın. Baharatı ekleyin. Sebzelerin üzerine dökün. İki tarafı da iyice
kızarınca servis yapın.
^
Menüye Dön ^
YUMURTALI PATLICAN
MALZEMELER
4 Adet orta boy kemer patlıcan
2 yumurta
4-5 diş sarımsak
tuz
Sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Kemer patlıcanlar közlendikten sonra soğuk su içinde soyulur ve ince ince
doğranır veya ezilir. Havanda ezilmiş sarımsakları yağ içinde biraz öldürdükten
sonra içinde yumurtalar kırılır ve karıştırarak hafifçe pişirilir daha sonra
ezilmiş patlıcanlar ve tuz eklenerek 2-3 dakika sürekli karıştırarak pişirilir.
Sıcak sıcak servise hazır edilir.
^
Menüye Dön ^ |